måndag, mars 12, 2007

Panikwok

Ragazze-tjejerna är orsaken till att I Hemulens Kök, mycket oväntat, figurerat i en mattidning på riksnivå. Herregud tjejer, jag kommer att behöva gå ner till halvtidsarbete nu. Jag insåg snabbt att det inte funkade med fiskpinnar eller korv/makaroner en dag som denna. Efter en stunds strosande runt i min matbutik blev det denna wok som fick mätta min mage. Min matbutik som för övrigt bygger om vilket gör att logiken enligt vilken varorna är utplacerade för närvarande brister något. På så sätt står t.ex. Fontanas olivoljor nu precis vid sidan av cykeldäck och ventiler (är det något ni brukar framföra som önskemål till affärerna, Max?). Hursomhelst, bovete har jag bloggat om innan; detta spannmål som i Ryssland används som grisföda har ju kvaliteter som gör det lämpligt inte bara för detta ändamål, utan också för blinier. Mitt förhållande till tofu har dock haft sina spänningar och konflikter. Nyttigt säger tofu. Lite smaklöst säger jag. Efter kvällens wok har vi det dock ganska bra igen, tofu och jag.


Tofuwok med rödkål och bovete, 2 personer

300 g tofu, jag använde tofu från Kung Markatta
4 cm färsk ingefära, finhackad
En rödlök, skuren i smala klyftor
4 cm röd chili, finhackad
En röd paprika, skuren i sådana bitar som man för tillfället har lust med
Ett kvarts rödkålshuvud
1½ dl helt bovete
100 g sockerärter
God japansk soya
Fisksås (Nam pla)
2 msk råsocker alt farinsocker
1 tsk sambal oelek
3 msk rapsolja till stekningen
Ev. salt

Tärna tofun och låt den marinera i 2 msk soya, 1 msk fisksås och 1 tsk sambal oelek. Koka bovetet i 3 dl vatten och ½ tsk salt tills allt vatten kokat in, tar ca 15 minuter. Koka sockerärterna några få minuter, skölj sedan av i kallt vatten i durkslag. De skall vara al dente. Då bovetet kokat klart, bred ut det på en stor tallrik och låt svalna. Jag saltade lite grann eftersom smaken var lite mesig. Hetta upp rapsolja i en gjutjärnswok. Börja med att steka chili och ingefära. Tillsätt lök och paprika och sedan sockerärterna och den marinerade tofun. Därefter rödkålen som du strimlat och det nu svalnade bovetet. Rör om och låt allt bli varmt så att kålen bli bara lite lite mjuk. Strö sedan över socker och smaka av med lika mängder fisksås och soya. Servera.


Globaliserad rödkål.

4 kommentarer:

Jessica sa...

vilken tidning var det?

Anonym sa...

håhå, var det allt som krävdes för att du skulle komma igång igen ;)

Anonym sa...

Oskar: Absolut. Får vi inte ställa oljorna vid ventiler och cykeldäck så försöker vi få dem så nära gödslet och blomjorden som möjligt. :)

Oskar sa...

-> Jessika: I senaste numret av Laga Lätt fick jag något oförtjänt fem minuter i rampluset.