onsdag, december 06, 2006

Ljud högt, o dyra ord!

6:e december. Finlands nationaldag. Dags att traditionsenligt tända stearinljuset och placera det i fönstret. Gärna recitera någon dikt av Runeberg och plocka fram den där nationalkänslan som du fick i dig redan med modersmjölken (se fotnot 1). Och kanske laga en bit mat med fosterländsk touche. Karelsk stek. Eller pirog. Kanske lite HemoHes.

Finländarna är ett enkelt folk och maten därefter. Lämpligt därför med blinier på bovetemjöl som förrätt (se fotnot 2). Löjrom är ett klassiskt tillbehör men för att inte festligheterna ska ta orimliga proportioner får det bli en enkel anjovisröra istället. Till varmrätt borstjsoppa (jag får än en gång länka till Ragazzetjejerna). Ok, rysk mat säger vän av ordning. Besläktade matkulturer säger jag.

Fotnot 1: En modernare variant av nationaldagsfirande har rapporterats från delar av landet. Företeelsen verkar vara begränsad till den yngre generationen och består i huvudsak av att istället spela Nightwish på hög volym och rulla videobandet från finalen i hockey-VM 1995 om och om igen.

Fotnot 2: Den läsare som vill kunna tillgodoräkna sig poäng till studiecirkeln "Nyfiken på spannmål?" bör känna till att bovetemjöl på finska heter tattarijauho, dvs "tattarmjöl". Till skillnad från dinkel är bovetet inte släkt med vanligt brödvete, utan faktiskt en ört besläktad med rabarber. Glutenfritt således.


Blinier (boveteplättar), tja, kanske för 4 personer

ca 10-15 g jäst (ett kvarts paket)
2 ½ dl mjölk
1 ½ dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
¾ dl gräddfil
1 ägg
1 krm salt

Värm mjölken så att den blir ljummen. Lös jästen i mjölken och tillsätt sedan äggulan (spara vitan för böveln!), mjölet och gräddfilen. Salta. Låt jäsa 30-45 minuter. Under tiden vispar du äggvitan till ett hårt skum. Vänd ner det i smeten strax innan det är dags att steka. Värm sedan en blinipanna (eller plättlagg, eller rentav en vanlig stekpanna). Sätt i en generös klick smör och häll försiktigt ner smeten så att du får en blini av önskad form. Stek på bägge sidor och inte på för hög värme, blinierna verkar hålla höjden bättre om man steker dem lite försiktigt. Servera med anjovisröran och en klick smetana eller creme fraiche.


Enkel anjovisröra

2 kokta potatisar
2 små burkar anjovis (55g) eller en stor
4 msk finhackad rödlök
4 msk hackad dill

Tärna potatisen och blanda med hackade anjovisfiléer, rödlök och dill.

6 kommentarer:

Jonas Bergroth sa...

Jag vet inte om jag svär i kyrkan nu. Nationaldagar är känsliga historier. Hursomhelst låter detta som lysande i kombination med ett par skummande porter.

Max sa...

Kan man blanda plättar med mat!? Galet... :P Plättar, pannkakor och andra degklumpar ska ätas med sylt och grädde. Därmed basta! ;)
(Nej, jag gillar inte crepes eller tjockpannkaka med köttklumpar!)

Xtian sa...

Ansjovisröra - så enkel så god. Heja Finland säger jag (...utom när jag stöter på dess landsmän kl 8 på morgonen i närheten av Viking Line-terminalen, lite lätt berus..nä, dynfulla.)

Max: vidga vyerna. Sitt inte på Slöddermalm och var stock-konservativ nu...

Lisa sa...

Xtian: Är månne salongskanon ordet du söker?
Vi på Matälskaren firar finskt med ett gemensamt inlägg senare ikväll.

Oskar sa...

-> Jonas: Porter funkar säkert utmärkt. Den försiktige köper upp sig på ett par Lapin Kulta.

-> Max: Dessa plättar trivs utomordentligt dåligt ihop med hallonsylt och grädde :)

-> Xtian/Lisa: Salongskanon är ytterligare ett användbart ord! Lisa: såg just ditt inlägg om superknäckebrödet.

Xtian sa...

Lisa: salongskanon är perfekt. Tack för det!