onsdag, december 06, 2006

Ring så krälar vi

"I Hemulens kök" kan stolt presentera sitt första önskeuppdrag. Som "Ring så spelar vi" ungefär, fast med mat. Kinna kikade in här på bloggen och undrade om recept på de goda karelska pirogerna hon ätit på finlandsbåten. Jag är ärad över att överhuvudtaget få frågan även om det ungefär är som om Gert Klötzke skulle fråga korvgubben på torget om hans åsikt om hur man bäst kokar en varmkorv. Hursomhelst. Jag vände mig till släktens överhuvud och oomtvistade auktoritet i pirogfrågor. Min farmor. Döm om min förvåning (och besvikelse) då det visade sig att hon inte bakat karelska piroger utifrån något särskilt recept på denna sida om vinterkriget. Beskrivningen blev mera av typen "gör en helt vanlig rågdeg...", "bara att fylla med gröten...", " de behöver inte gräddas särskilt länge". Efter att med hjälp av tabeller försökt översätta mängdangivelser som "lagom" och "inte för mycket" till deciliter och matskedar så kommer här receptet.


Karelska piroger, ett trettiotal

Grötfyllningen:
5 dl vatten
1 l mjölk
3 dl grötris
1 1/2 tsk salt

Degen:
2 dl vatten
1 tsk salt
3 dl fint rågmjöl
2½ dl vetemjöl

Fyllningen består alltså av en risgrynsgröt som kokas på vanligt sätt och sedan får svalna eller rentav kallna. Vissa rör ner ett ägg i gröten då den är klar. Knåda sedan ihop en rågdeg enligt ovan. Vattnet ska vara kallt. Tänk på att mjölmängderna jag skrivit är ungefärliga. Forma degen till en rulle av vilken du sedan skär "lagom" stora bitar. Dessa kavlas sedan ut på väl mjölat bakbord, mycket tunt, till oval form. Klicka ungefär en matsked gröt på mitten av degbiten och bred ut med en kniv. Vik till sist upp och vecka rågdegens kanter. En del av gröten ska dock fortfarande vara synlig. Grädda på plåt i 275 grader tills pirogerna fått vacker färg. Hur många minuter "inte särskilt länge" egentligen är lyckades jag dock inte räkna ut (farmor hälsar att då hon bodde i Karelen som liten penslade man pirogerna med smält smör direkt då de kom ut ur ugnen).

Servera med äggsmör, dvs hackat kokt ägg blandat med smör, salt och kanske lite peppar. Perfekta att frysa och tina upp vid behov. Gott till frukost inte minst. Låter det konstigt tycker ni? Jag ska själv prova receptet någon dag.

6 kommentarer:

Lisa sa...

Fin bild! Hungrig!

Kinna sa...

Jättefin bild och jag blir impad över att du redan tagit dig an frågan. Tack!! Har du förresten sett i senast Allt om Mat? Där har de fina ålänska bröd. Hur läckra som helst.

Xtian sa...

oskar, kolla din laxpaj!

Oskar sa...

-> Kinna: Ska köpa AlltOmMat-numret så fort jag får möjlighet till det. Är det svartbröd de skriver om så är det gott, men väldigt besvärligt att baka. Hemvete däremot är ett riktigt gott bröd som är lätt att baka. Ska kolla upp saken.

Jessica sa...

Jag vill inte bråka eller ifrågasätta auktoriteten i pirogfrågor ;) men jag hittade ett recept i min nyinköpta kokbok Jorden runt på 80 degar om du är intresserad för framtida referens :).

Anonym sa...

Å, såna är så GOOODA, såna fick jag till frukost av mina finska vänner M&M.
/ondskan