söndag, februari 25, 2007

Salvia och citron i mitt kök

Laga Lätt är en tidning jag bara sneglat på lite grann då jag stått i kassakön på ICA. Jag har inte förstått om den handlar om mat som är lättlagad eller om det åsyftas mat för oss som behöver skärpa till oss lite grann inför Beach 07. Hursomhelst lät jag tanke gå till handling där i ICA-kön häromdagen: ett exemplar av tidningen hamnade i min kundvagn. Lite fånigt tyckte säkert kassörskan och mina vänner medkunderna eftersom kundvagnen i övrigt bara innehöll en kålrot, ett paket knäckebröd och en liter mjölk. Men men, de skulle bara veta (att mannen med kålroten till vardags frotterar sig med gräddan av Sveriges matbloggare, mooahahaaa!). I denna tidning fanns en drös recept, varav jag redan provat ett - chilispagetti men citron och kapris. Idén är att i olivolja fräsa strimlad chili, citroncest, kapris, vitlök som sedan smaksätts med citronsaft, peppar och salt. I denna fräs rör man sedan ner nykokt spagetti och severar t.ex. till en stekt eller grillad kycklingfilé med smak av citron och rosmarin. Gott. En idé som jag också snodde från Laga Lätt var en pizza där man istället för en standardmässig tomatsås använder smaksatt creme fraiche (vitlök och peppar) som grund i fyllningen. Jag gjorde inte pizzan precis som i tidningen utan valde istället att fylla min pizza med västerbottenost, rödlök och körsbärstomater. Då den kom ut ur ugnen garnerade jag den med prosciutto och blad av färsk salvia.

Trevlig tidning, kort och framför allt gott. För övrigt berättar de också om Jim Laheys knådfria bröd i det här numret. Och nästa nummer lär innehålla ett riktigt superreportage!

3 kommentarer:

Jessika sa...

Det finns en fransk "pizza" som använder creme fraiche i fyllningen. Ingen tomatsås i sikte. Tarte flambee.
Så vilken variant var det. Lätt som i beach eller lätt som i lättlagat?

Xtian sa...

pastan verkar ju supergod!

Noac sa...

Hej på dig, tillbaka i cyberrymden efter en veckas skidsemester,

LL ja, har prenumererat på den i ca 1½ år, kanontidning, inte så glassig och "glansig" som Allt om Mat, är riktigt nöjd med tidningen. Tycker att namnet, Laga Lätt, är en dubbelsyftning som tidningen väl lever upp till. Maten är av det lättare slaget och inget är svårare än att nästan vem som helst kan klara av de, dessutom hittar man de flesta ingredienserna i en vanlig butik.