söndag, februari 11, 2007

Du och jag skorpan, del 3

Varför bakar jag och bloggar om biscotti så ofta? Kanske för att jag egentligen inte är någon kak-kille och för att jag egentligen bara anser mig någorlunda bra på att laga mat och baka matbröd. Men biscotti är kanske undantaget. Det är inte en kaka i ordets riktiga bemärkelse utan mera en sorts litet tilltugg till kaffe. Och kaffe, det är däremot min grej. Mandelbiscotti har jag bloggat om tidigare. Och så har jag också provar Gittos variant med hasselnötter och choklad. Här följer nu en ännu mer chokladhaltig version som inte alls blev dum.


Chokladbiscotti med rostade hasselnötter

100 g mörk choklad av schysst kvalitet
3 ägg
2½ dl ljust muscovadosocker
4 rågade msk kakao
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 msk kallt kaffe
150 g hasselnötskärnor

Rosta hasselnötterna i en långpanna på 200 grader i ca 7 minuter. Lägg dem i en kökshandduk och "rulla" dem tills skalet lossnat. Vispa äggen tills de blir fluffiga. Tillsätt sockret och vispa lite till. Hacka nötterna och chokladen grovt och tillsätt dem till äggblandningen. Tillsätt övriga ingredienser och till sist mjölet. Knåda tills en jämn deg åstadkommits. Dela degen i tre delar och gör tre långa korvar som läggs på bakpapper på en plåt (folk med tendens till sjuka associationer kan här få se sin fantasi rusa iväg, men jag lovar, det blir gott ändå). Grädda i 150 grader i 35 minuter. Ta ut plåten och dela längderna i små skorpor med en vass kniv. Sänk ugnsvärmen till 50 grader. Låt skorporna torka i 30-45 minuter i ugnen. Låt ugnsluckan stå på glänt, ev. med hjälp av en smörkniv eller likande som håller upp den.

Huruvida muscovadosockret verkligen tillför något till skorporna eller om det mest är ett uttryck för ingrediensonani vet jag inte. Detta var hursomhelst sättet jag gjorde dem på.

7 kommentarer:

Ondskan sa...

Du är helt enkelt visst då en kakman, fast du förklär det under namnet "biscotti" som låter lite finare...

Oskar sa...

Det är jag inte alls!! Hör du det? :)

Ondskan sa...

johoooooo, hohoho...

Jessika sa...

jag tror att jag sällar mig till ondskan :)

Gitto sa...

Oskar är en kakgris! :)

Folkölskväll någon dag framöver?

Anonym sa...

"ingrediensonani" - du satte huvudet på spiken där, precis vad jag tänkt på! I vissa recept man lagar undrar man om det verkligen gör ngn skillnad!

*skrattar fortfarande*

Mvh/
Veronica

max sa...

Upp da te ra, Oskar! Skriv mer! :)