lördag, december 09, 2006

Vådan av att vara Westö

Jag läste något väldigt glädjande häromdagen. En av mina absoluta favoritförfattare, Kjell Westö, har fått Finlandiapriset vilket får sägas vara Finlands motsvarighet till Augustpriset. "Äntligen!" utbrast jag, helt i Gert Fylkings anda (dock utan att vara klädd i rosa träningsdräkt). Westö tilldelas priset för sin senaste bok "Där vi en gång gått" vilken för övrigt just nu ligger här på bordet bredvid mig. Romanen är precis som hans tidigare böcker en imponerande berättelse om ett antal personers levnadsöden och hur dessa inflikas i varandra, men denna gång är handlingen förlagd till 1900-talets början. Än har jag inte läst ut boken och kan därför inte klämma ur mig ett slutbetyg. Däremot kan jag redan nu lyckönska alla som ännu inte läst vare sig "Drakarna över Helsingfors" eller "Vådan av att vara Skrake". Jag avundas er för att ni har kvar två så stora läsupplevelser! Westö själv kommenterar priset med att han var rädd att bli en litteraturens Juha Mieto eftersom han varit nominerad flera gånger tidigare. Mieto var ju han som fick stryk av Wassberg med en hundradels sekund och aldrig vann de riktigt stora titlarna.

Klicka här för att direkt lägga in en beställning på "Drakarna över Helsingfors" hos Adlibris (för futtiga 18 kronor, vilket skämt egentligen!). Perfekt att ha över julledigheten. En bekant till mig tycker att boken är i stil med "Underdog" av Torbjörn Flygt. Den boken står i hyllan här hemma men har ännu inte avverkats.

5 kommentarer:

ondskan sa...

Ja, Kjell Westö är kung1

Oskar sa...

Ondskan! Vilken fantastisk smak du har! :)

ondskan sa...

Jag vet, jag vet. Jag förvånar mig själv ibland. Du har också den goda smaken att ha samma namn som min tax. Kanske har jag döpt honom efter dig.

ondskan sa...

Jo, men "Underdog" påminner lite om. Eller - tja, vet inte riktigt, egentligen. Bägge är uppväxtskildrningar, etc, och samtidiga, ungefär. Men Underdog är bra. Sen skrev han en till, Flygt, som var fullkomligt ointressant.

Oskar sa...

Oj! Här fanns ju en kommentar jag missat! Underdog ska läsas snart. Har du läst Drakarna över Helsingfors också? Är böckerna i samma klass tycker du?