lördag, december 09, 2006

Dagen då jag fick en stjärna i Guide Semper

Lisa Förare Winbladh har skrivit en alldeles lysande artikel i ICA-kuriren om barn och mat. Där skriver hon bland annat om det viktiga i att göra matstunden trevlig för alla deltagare och att, oavsett om man så serverar halvfabrikat, bemöda sig om att duka trevligt, kanske ha levande ljus och att lägga upp maten på ett trevligt sätt. Den artikeln innehåller en hel del tänkvärda tips.

Jag har tidigare skrivit om min oro för att utveckla någon form av allergi till följd av min rikliga exposition för köttfärs och pasta i olika former. Med, än en gång, sjuka och trötta barn plockades det fram ett paket kalvfärs från frysen idag. Kanske med Lisas artikel lite i bakhuvudet gjorde jag en sorts "spagetti bolognese möter shepards pie". Alltså en tomatbaserad köttfärssås med lite rotselleri och lök/morot som fick ett lock av potatismos och sedan gratinerades i ugnen. OK ingen kulinarisk högtid kanske, men i vart fall ett försök att ta sig upp och ut ur snabbmakaronträsket. Att försöka sälja in maten till de små genom att tillaga den i käcka portionsformar kändes som en snilleblixt. Resultatet blev som på bilden här under, för ögat helt ok alltså. Barnen åt som hästar. Men först efter att ha rört ihop det hela till en sorts puré och glatt konstaterat att det smakade precis som färdigköpt barnmat. Har svårt att bestämma mig för om detta var en framgång eller inte.

4 kommentarer:

Jessica sa...

Som bekant vid det här laget har jag inga egna barn men två syskonbarn som klart utmanar allt vad konventionella uppfattningar heter om barn och smak. Den här artikeln har lite tips på hur man kan försöka överbrygga motstånd mot mat.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=548&a=193793
Det var en intressant diskussion i samband med något på Lisas blogg om barn och mat, om att alla barn i princip överallt matvägrar vid en viss ålder och att det mer kan handla om självbestämmande än om maten. Jag tror att man är bäst hjälpt av att följa Lisas kloka råd så att det inte utvecklas till världskrig runt matbordet. Vem vill äta när krigstillstånd råder?

Oskar sa...

Hmm...varför får jag inte länken att fungera. Fört kom jag till en artikel om brand på "masonitfabriken i Rundvik". Sedan till "laga din egen rymdmat", en artikel om mat i varje fall :)

ondskan sa...

Men rymdmat och barnmat på burk är nog ungefär samma sak!

Jessica sa...

Um... jag får den att funka...
Jag mejlar länken till dig :).