fredag, december 08, 2006

Hjälp! Glöggen kokar!


Idag har jag äntligen fått smaka Blossa 06. Godtrogen som jag är trodde ju jag att man skulle kunna köpa årets utgåva av glöggen då glöggsäsongen börjat på allvar. Två veckor innan första advent visade sig dock vara för sent. Slutlevererad från Vin&sprit var beskedet. Genom kontakter står jag nu ändå med två vackert vita flaskor i min hand. Och med en del av innehållet i mitt blod. God tycker jag. Lingon och enbär var årets kryddning och det gav en smak som faktiskt var lite annorlunda.

Det är något märkligt med glögg. Drycken delar en egenskap med mjölk, nämligen den att inte koka, inte koka, och sedan (då man vänder ryggen till) koka som tusan. Lika tråkigt varje gång. Drycken som ligger bakom begrepp som "julstämning" och tomtens röda näsa förvandlas på ett ögonblick till hallonsaft. Eller? Tack och lov finns det folk som forskar i ämnen som berör gemene man. Jag tror att ni också kan läsa denna artikel från läkartidningen utan inloggning (meddela mig annars). Den visar att 5 minuters kokning av glögg sänker alkoholhalten från 14 till 5%. Slutsatsen är dock att tomten nog även i fortsättningen kommer att ha den där mysigt glansiga blicken trots att hans glögg kokat några sekunder.

3 kommentarer:

Max sa...

Hur är det med Stroh-rom då? Den där 80-procentiga. Hur länge måste man koka den tills den går att klunka? :)

Oskar sa...

Länge är mitt tips! :) Alternativt kan man späda ett par droppar av rommen i en hink vatten. Blir styrka folköl.

sara sa...

du missar väl inte månadens cyberkock? ingredienser finns i min blogg.