fredag, december 08, 2006

Du och jag, skorpan
I röd ringhörna, titelhållaren, Vätterns värsting, Grännas egen Mohammed Ali - GrännaKnäcke chokladbiscotti. I blå ringhörna, utmanaren från Sveriges trädgård, klart mindre meriterad än sin konkurrent men med en hel del amatörtitlar i bagaget och med rookiens hunger efter framgång - hemlagad mandelbiscotti.

Redan tidig i matchen såg man att "mandel", som han retfullt kallades av motståndaren, blev skärrad över professionaliteten med vilken mästaren uppträdde. Snygg påse med fyndig text inger viss respekt då man själv står och darrar på ett brunbränt bakpapper. Även precisionen med vilken chokladbiscottin var skuren imponerade stort. "Mandel" fick dock in ett par tidiga träffar på mästaren. Det var "konsistens" och "färg" där utmanaren tog hem två lite oväntade poäng. Chokladbiscottin var klart störd av motståndarens respektlöshet och tappade fokus och koncentration. "Mandel" var inte sen att utnyttja situationen och tog i snabb följd hem ytterligare några tekniska poäng för "nötinnehåll" och "fräschör". Fastän mästaren, i desperation nästan, mot slutet av matchen forcerade och vann "fyllighet" och med nöd och näppe "totalintryck förpackning/produkt" så var matchen avgjord.


Hela släkten var där.


Mandelbiscotti

200 g sötmandel
3 ägg
3 dl strösocker
1 krm salt
2 rågade tsk vaniljsocker
Rivet skal av en citron
1 tsk bakpulver
6-7 dl vetemjöl

Skålla och skala mandeln. Den ambitiöse rostar därefter mandeln 5 minuter i ugn, 200 grader, och låter dem sedan svalna. Den bekväme hoppar över detta steg. Vispa ihop socker, ägg, salt och vaniljsocker till ett poröst skum. Rör ner citronskal och mandeln. Blanda bakpulver och mjöl och rör sedan ner det i smeten. Forma en kladdig deg. Lyft ut den på ett mjölat bakbord och knåda ytterst kort till dess att degen känns jämn. Dela i tre delar och forma tre korvar, lika långa som den plåt du tänker grädda på. Grädda (på bakpapper) i 200 grader i 20-22 minuter. Skär genast upp bitar och låt svalna.

7 kommentarer:

Xtian sa...

Lysande!!!

Jessica sa...

Instämmer :).

Kinna sa...

Wow, vilken match. Biscottisarna låter ju gudagoda.

Jonas Bergroth sa...

Hemulen går från klarhet till klarhet. Way to go!

Lisa sa...

Heja Hemulen!

Oskar sa...

Mycket lätta att baka. Och med en hög I/A-kvot (imponansfaktor/arbetsinsats).

Kuriren sa...

Kan tala om att Biscottin var minst lika goda som de ser ut!
Tack så mycket!!