torsdag, december 21, 2006

Samvetebröd

Idag bläddrade jag i "Kärlek, oliver och timjan" och märkte att boken innehöll ett brödrecept som är exakt som mitt standardrecept för lantbröd, men med tillskott av 2 dl fiberhavregryn. Jag har provat baka lantbrödet med dinkel, vetemjöl special med fullkorn och nu alltså denna variant. Är inte orginellt på något sätt. Men enkelt och ganska gott!

Havrebaguetter, 4 st

25 g jäst
2 rågade tsk salt
1 msk flytande honung
6 dl ljummet vatten
2½ dl fiberhavregryn
10 dl vetemjöl


Lös jästen med saltet i en stor bunke. Tillsätt honungen och sedan vattnet. Rör ner havregrynen och tillsätt till sist mjölet. Enligt receptet skall man i princip bara behöva röra ihop det hela med en trägaffel, men jag tycker att viss bearbetning med maskin kan vara värt mödan. Åtminstone om man använder vetemjöl special vilket jag gjorde, då kan man få fram underbar glutentrådighet i brödet. Låt jäsa i bunken 1-2 timmar. Häll sedan försiktigt ut degen på mjölat bakbord. Knåda inte! Dela degen i 4 delar och dra ut delarna till formen av baguetter. Vill man skoja till det kan man vrida dem (som på bilden) då man flyttar dem till bakplåten. Grädda i 250 grader i 15 minuter, sänk sedan temperaturen till 150 grader och grädda ytterligare 15 minuter.

Placera gärna en liten ugnsfast skål på plåten med ett par isbitar i och låt den gå med i ugnen. Bidrar till en bra yta på brödet. Tvivlar på att brödet blir så mycket nyttigare pga havregrynen men det känns bra för samvetet åtminstone.

4 kommentarer:

Gitto sa...

Mmm, havrebaguetterna är så goda. OCh lättgjorda. Det var det enda bröd jag lyckades lära min ex-make att baka, men det gjorde han å andra sidan bra. :)

Anonym sa...

Vad jag har hört så är havregryn kolestrolsänkande och att du sen tog fiber-varianten är väl bara extra plus.

Dessutom hävdar jag å det bestämdaste att njuter du av din tillagade mat så måste bara det vara nyttigt i sig ;-)

Hälsar/
Veronica (som är en ganska ny läsare av din blogg)

Oskar sa...

Hjärtligt välkommen Veronica! Jovisst, havregrynen är ju fiberrika och sannolikt kolesterolsänkande. Problemet var bara att man knappt märkte havregrynen i det färdiga brödet :) Håller med dig om att det är viktigt att få njuta också!

jns sa...

Gjorde ett antal satser av dessa i somras. var liksom perfekt till picknick. Då bemödade jag mig inte att knåda speciellt mkt, hade ju ingen maskin i stugan!

Får nog testa en sats endera dagen. Kan vara skönt med lite sommarfeeling efter all julmat ;-)

//jns