torsdag, december 21, 2006

Mjölmålla, kära mjölmålla

Den ser inte särskilt vacker ut, quinoan jag lagade till middag idag. Var ingen stylad variant lämplig som bjudmat. Nej, var mera skapt för en ensammiddag och passade bra som uppladdning inför julens stora sjöslag vad gäller mat. Röd quinoa som rostats lätt i torr panna och sedan kokats. Smaksatt med zestat citronskal, Fontanas goda olivolja från Lakonia, vitlök, rödlök och lite cayenne. Sedan i med skivor av riktigt god chorizo och plommonkörsbärstomater. Tänk så roligt att få upptäcka ett helt nytt baslivsmedel! Quinoan är fräsch och god och roligare än t.ex. couscous och bulgur tycker jag. Att den dessutom har ett så fånigt namn som mjölmålla på svenska gör det hela ännu bättre.

Vad håller jag på med!? Jag som borde lägga in sill och förbereda julmat!

6 kommentarer:

Martin sa...

Spännande, jag vill också prova, men jag hittar verkligen inte röd eller svart quinoa någonstans.

har du något tips?
Var fick du tag på din?

Mvh Martin

Elin sa...

Jag har inte fallit handlöst för quiona som alla andra. Vi körde den där vanliga (vita?) en gång här hemma och njae, inget så där som vände upp och ner på min värld precis. Men hur mkt bättre är den röda? Vilken betydelse har rostningen?

Glöm inte bort sillen!

Oskar sa...

-> Martin: Mina matvarubutiker är väldigt ordinära i sitt sortiment men har ändå haft quinoa. Har köpt av olika fabrikat, t.ex. Druvan. Kolla annars på hälsokosthyllan ifall din affär har GoGreen-produkter från Axa. Eller Risenta för den delen.

-> Elin: Har inte heller fallit handlöst men tycker quinoan är god. Den röda är lite matigare skulle jag vilja säga. Rostningen förändrar smaken lite, svårt att förklara hur. Är som om den tar bort lite av den svagt beska eftersmaken som quinoan annars har. Ska ta tag i sillen nu.

Helena sa...

Ah, måste testa att rosta i pannan innan kokning nästa gång. Den röda är definitivt min favorit; tuffare i smaken och snyggare!

ondskan sa...

Mjölmålla. Jättebra namn, ju. Varför används inte det mera?

Max sa...

Jag bara lutar mig tillbaka och njuter. :)

God jul i förskott, Oskarponken.