måndag, december 18, 2006

Hokuspokus-ost?

Riter är religiösa former av ceremonier. Människan har i alla tider ägnat sig åt sådant även om man idag kanske inte talat om riter då det gäller ceremonier som t.ex. bröllop, begravningar och dylikt. Möjligen är för dessa ceremonier ordet "ritual" mera passande (wikipedia: fastställd ordning för en förättning). Också läkekonst har i forna tider ofta varit förknippat med riter, tro på övernaturliga fenomen och liknande. Det finns exempel där medicinalväxter skulle plockas vid precis rätt tidpunkt i måncykeln för att ha effekt och beskrivna kurer där det botande elixiret skulle innehålla exempelvis hårstrå från huvudet på en ungmö.

Bilden här bredvid visar en bit av osten Morbier. Innan den slank ner i min mage hade den färdats från Frankrike och närmare bestämt från just byn Morbier. Det speciella med Morbierosten är att bottenskiktet består av komjölk mjölkad på morgonen, ovanpå det ligger ett tunt skikt aska och högst upp ett tjockt skikt av kvällsmjölk från ko. På något sätt får mig detta faktum att associera till ovanstående riter och ritualer. Missförstå mig inte, osten är mycket mycket god. Hela biten åts raskt upp vilket väl bevisar att jag inte på något sätt klankar ner på ostens smak eller kvalitet. Men jag måste erkänna att jag ställer mig frågande till vilken betydelse morgon- respektive kvällsmjölkningen har för upplevelsen av osten. Det är klart det kittlar min matnördiga sida. Eller är det min matsnobbiga sida? Jag är ärligt talat osäker. Förfaller jag kanske till fascination för mystiken kring tillverkningsprocessen? Jag tror nästan det för ärligt talat så har jag inte kunnat skilja åt smaken från de olika skikten i blindtestning (ordnad här hemma under halvtaskigt kontrollerade former).

Är detta samma fenomen som att antikhandlarna värdesätter proveniens då de handlar med gamla saker? Eller är det mera likt de läkande örterna som ska plockas vid fullmåne? Är jag vidskeplig? Eller bara snobbig?

28 kommentarer:

ondskan sa...

Men ibland låter det som hokus-pokus men är vetenskapligt - till exempel som skeden i champagneflaskan som gör att bubblorna inte försvinner! Kanske det är annorlunda gräddhalt i mjölken på morgonen och kvällen.

Oskar sa...

Absolut! Kan vara skillnad. Men kan också vara en mycket marginell skillnad. Har ätit den här osten på en dyr fin restaurant i Stockholm en gång och det är klart att sådant här är ju mumma för dem. Gäster sitter gapande och lyssnar fascinerat om hur bonden, full av kärlek till den blivande osten, går ut och mjölkar sin ko sent på kvällen :)

Oskar sa...

Funkar för övrigt skeden i champagneflaskan?

Noac sa...

dra iväg eller ring till Möllans ost (www.mollansost.com).

Malmö, kanske Skånes, kanske .... bästa osthandlare

Noac sa...

opps "dra iväg ett mail" skulle det vara.

ha det bra förresten, läser din sida dagligen i jakten på nya kulinariska upplevelser.

ondskan sa...

Japp, skeden i champagneflaskan, som jag i början av mina Parisår avfärdade som vidskepliga fransmän, funkar. Jag märkte det ju själv, först (i Sverige har vi aldrig det problemet, för att inte tömma en öppnad flaska ingår inte i svenskars begreppsvärld...) och sen fick jag en förklaring. Den har jag givetvis glömt bort, men det var något med hur bubblorna studsar på väg upp i halsen och så störs de av skeden och kommer inte ut lika lätt.
Du gillade alltså min hemul! Liknar den?

Max sa...

Herrejävlar. Undrar om någon normal människa kan känna skillnad på kvällsmjölk och "normal" mjölk? Och med normal menar jag en sån som äter fiskpinnar då och då.

Xtian sa...

Ondsakn: tack för bekrätfelse av sked-teorin. Har varit extremt tveksam när min mor(som ljuger mycket...) kört ner skeden i flarran o sagt att det funkar... Men nu vet jag. Ännu en dag räddad.

Oskar: känner du ingen skillnad? Den är ju glasklar... måste nog träna dina smaklökar liiite till...

ondskan sa...

Mjölk som äter fiskpinnar? Hur normal är den?

Xtian sa...

ondskan: hahahahahahaaaaaa, jätejättekul!

Lisa sa...

Jag tror faktiskt det är så att askan påstås en viss konserverande effekt. Eller så är det för för att den är basisk och därmed gynnar några intressanta bakterier.
Några halvantroposofiska förklaringar har jag inte hört.

Martin sa...

Alltså, jag pratade med "min" ostimportör. Han sa att det med morgon och kvällsmjölk var förr i tiden, nu är det samma mjölk, samma ost, men fortfarande askranden (av sotade örter) som finns kvar, men som sagt, samma sorts mjölk uppe och nere.

Oskar sa...

-> Martin: Vad är det du säger!?!? Samma mjölk? Upprörande! Jag har köpt en simpel ost gjord på vanlig komjölk!!

-> Max: Vilken mjölk, kvälls- eller morgonmjölk, föredrar du till Oboyen? :)

-> Ondskan: Ryms en sked ner i flaskan?

-> Xtian: Påstå att Mamsen ljuger sådär! Gå genast och tvätta munnen med tvål.

-> Noac: Varje dag?? *prestationsångest*

ondskan sa...

Man stoppar ner den med skaftet först! Så hänger den liksom i skeden. Jag är ganska dålig på att förklara. Haha, till O'Boyen vill jag helt klart ha morgonmjölk! En som INTE äter fiskpinnar, jag tror det ger dålig smak åt mjölken.

Elin sa...

Men Oskar, när man ammar så är mjölken fetare på morgonen..

Oskar sa...

-> Elin: Tack för att du tog upp det i denna diskussion om goda ostar.

max sa...

Ondskan: äter inte dina fiskpinnar mjölk?

Max sa...

Elin: det får mig osökt att tänka på Borat...

oskar: oboy ska helst blandas i mjölk som är mjölkad runt 03.48 (vintertid). Då blir det kallt och gott.

Oskar sa...

Hmmm...varför känner jag mig plötsligt som Sverker Olofsson då jag läser det här inlägget på nytt?

Gitto sa...

det är en myt, det där med champagnebubblor och silverskedar.


Jag ska leta efter bevis de närmsta dagarna, för det är trist med konstiga myter utan verklighetsförankring.

Gitto sa...

Här kan ni läsa kort om champangemyten (myt nr 2): http://www.discoverychannel.co.uk/mythbusters/christmas_special/index.shtml

Här kan ni ladda ned det fullständiga klippet!

http://thepiratebay.org/tor/3270733/Mythbusters_-_Christmas_Special_%5Bdigitaldistractions%5D_avi

Obs, jag stöder inte pirate bay eftersom de länkar till porr, treafficking och liknande. Men vissa saker kan man inte få hem från AV-centralen (som min mor har tillgång till).

Gitto sa...

okej, jag märker att blogger hugger av mina länkar.

Därför publicerar jag sista länken på nytt och hoppas att någon orkar klistra ihop den:

http://thepiratebay.org/tor/3270733/Mythbusters
_-_Christmas_Special_%5Bdigitaldistractions%5D
_avi

Däremot behöver man ju ladda ned ett fildelningsprogram (gärna bitcomet eller liknande), men det visar ganska fint och tydligt att en silversked inte bevarar bubblorna.

Gitto sa...

http://www.stanford.edu/dept/news/
pr/94/941221Arc4008.html

Här står det också om champagnemyten. Jag blev alldeles till mig, men jag lovar att det här är sista kommentaren jag gör på det här inlägget. :)

Elin sa...

Gitto, jag tycker du visar god matbloggsetikett genom att lyckats få ett kommentarsfält att handla mer om skumpa än om ost, det är det som är så kul med matbloggar för det är få läsare som klarar av att hålla sig till ämnet :)

Nåja jag kör på amningsteorin. Och att Oskar är en matsnobb :p

Anonym sa...

Vi kvinnor som har varit gravida och gått på MVC osv vet att mjölken vid amning är fetare på morgonen och morgonurin efterlyses vid urinprov.
Kort och gott kroppsvätskor är mer koncentrerade på morgonen då man sovit och "samlat på sig".
Go Elin!

Elin sa...

Kära Anonymus, tänk att en plågsam graviditet har gjort mig till ostexpert. Jag känner mig hedrad :)

Oskar sa...

-> Elin: Bara att sätta igång och ysta!

Anonym sa...

-> Elin
Ja, tänk jag är så dum att jag är inne på min fjärde plågsamma graviditet ;)
Jag borde kanske skaffa kor nu och göra egen hokus pokusost tillsammans med barnen. Satsa på en karriär som ostkännare, kanske?!