tisdag, december 05, 2006

Hög på högrev, del 2

Woohoo...veckans matnörd hos Lisa! Måste firas. Jag ger mig därför på ett försök till marockansk Tagine. Tagine är väl egentligen det toppiga lerkärl som man använder för att laga maten i men såvitt jag förstår används namnet också för grytor typ denna. Äntligen får jag dessutom tillfälle att göra reklam för styckningsdetaljen i mitt hjärta; högreven. Del ett i denna serie skrev jag under min korta karriär som pausfågel på Ragazze; Stifadon som också är ett utmärkt sätt att förvalta högreven på. Eftersom Max inte försökt att muta mig med sin Harissa (än) så gör jag istället en stark sås på sambal oelek, trots att jag vet att bytet av världsdel kan kännas lite abrupt. Receptet har jag någon gång i tiden snott från Allt om Mat.



Tagine, räcker till ett större sällskap

ca 1 kg högrev
4 gula lökar
2 zucchini
4 vitlöksklyftor
2 dl hackad bladpersilja
1 kruka koriander (eller ännu hellre en liten bukett från någon asiatisk butik)
3-4 cm färsk ingefära, riven
2 påsar saffran
3 tsk malen spiskummin
Ett knappt kryddmått cayennepeppar
2 burkar krossade tomater
½ dl soya (jag använde Kikkoman)
1 dl vatten
2 tsk salt
Olivolja
Svartpeppar

100g Sambal oelek

Gör så här:

Putsa köttet och skär det i bitar, 2-3 cm stora. Häll soyan över köttet och låt stå en stund (varför kan man fråga sig). Hacka vitlöken. Skär den gula löken i bitar, ungefär lika stora som köttet. Skär zucchinin i stavar. Hetta upp olivolja i en stor gryta. Fräs lök, vitlök och tillsätt därefter ingefära, saffran, spiskummin, cayenne och persilja och låt alltsammans gotta sig i oljan. Tillsätt sedan tomater, salt, köttet och sojan samt 1 dl vatten. Rör om och låt koka under lock i en timme. Tillsätt sedan hackad koriander och zucchinistavarna. Låt koka ytterligare 30 minuter eller tills köttet känns mört. Smaka vid behov av med salt och svartpeppar. Ta 1 dl spad från grytan och blanda med sambal oelek i en liten skål. Serveras vid sidan av grytan för den som önskar lite mera drag. Servera med couscous eller ris. Eller kanske bara ett gott bröd. Möjligen kan någon form av grönsaksalibi övervägas.

Tillägg: Har försökt retuschera bort Eldorados burktomater men misslyckats. Ja, jag erkänner. Det var Eldorados tomater i grytan.

9 kommentarer:

~Popoffer~ sa...

Grattis Oskar! Det är man väl värd om man kommer att tänka på Uleåborg... Jag vet inte ens var det ligger. *fniss*

Anonym sa...

Åhhh.... höööögreeeeev! ;)

Och grattis!!!

Gitto sa...

Grattis!

Och du vet ju redan vad jag tycker om högrev, denna kung bland grytkött!

Xtian sa...

Att bli utnämnd till Matnörd av Lisa är lite som att få Nobelpriset i mat.

Och japp, vi är avundsjuka som få...

Och vi instämmer i kören: "Heja Högrev!"

Anonym sa...

Högrev är bäst, det är bara att instämma. Jag köpte rostbiff oh lagade istället i långkoket, historien fick ett snöpligt slut av tuggmotståndslös köttmassa efter de obligatoriskt långa timmarna på spisen. Extrapris är förrädiskt.

Jessica sa...

AHA!!! Högrevet! Det var som min långsamma hjärna till slut la ihop, det var du som var Pausfågeln Oskar :).
Att du kom sent till högrev är förlåtet :).
Det funkar till allt i grytväg och till tjälknöl och är bara suvve.
Och grattis till utnämningen :).

Anonym sa...

Justja, du har ju en matblogg nu. Skriv upp en önskelista så kommer matmutorna som en liten julklapp :) Seriöst alltså!

Kinna Jonsson sa...

På spaning efter karelska piroger som jag åt på Silja Line. Har du några sådana på lut?

Oskar sa...

-> Max: Tror du jag kan köpas så lätt? Då har du helt rätt.

-> Kinna: Tack för uppslaget. Har en farmor som är finsk mästarinna i karelska piroger, typ. Ska se vad jag kan göra.