måndag, december 25, 2006

Lättjefylld ost

Eder kritiske granskare av ostar, mejeriprodukternas motsvarighet till Sverker Olofsson, är tillbaka. Utan att helt ha kommit över det där med morgon- och kvällsmjölk rusar jag nu med huvudet före in i blåmögelavdelningen på denna smaklökarnas Golgatavandring (vad?? varifrån dök det ordet upp? nåväl...). Turen har nu kommit till Spanien, Asturien närmare bestämt. Medan de franska mjölkbönderna i Franche-Comte ställer sina klockor två gånger om dygnet för att komma ihåg att mjölka sina kossor, så att de får två olika kvaliteter på mjölken, har deras spanska kolleger gjort precis tvärtom. Mañana-varianten liksom. De ger fullkomligt f*n i när på dygnet mjölken är mjölkad. Och de rentav sk*ter i om det är ett får, en get eller måhända en ko som står framför dem då de böjer sig fram för att nå spenarna. Alltihop blandas i samma kärl, mjölken från dessa tre djur. Sedan formar de ganska små, cylindriska ostar som de ställer in i grottor. Och där får de stå att mögla. Mögelkulturen behöver inte ens injiceras i osten som brukligt är, utan den med svenska mått mätt mycket låga sanitära standarden i spanska grottor gör att ostarna blir gröna snabbare än en chorizo som du köpt i kort-datum-avdelningen på Konsum. Kan det bli enklare? Resultatet är osten Cabrales (se bilden).

Och hur smakar den då? Är det verkligen skillnad på om en ost möglar i en dammig gammal spansk grotta eller om det sker i ostdisken på ICA? Berättigade spörsmål säger den rationella sidan av mig. Att fråga sådant är dumheter, säger matnörden. Men, herre, jag har sett ljuset. Wow! Maken till fyllig smak har jag knappt någonsin upplevt. Förlåt mig alla asturiska grottor. Ni gör ett kanonjobb!

Att lära mig huruvida osten heter Cabrales, Calabres eller Carables har tagit mig hela julen. Små roliga minnesregler för att bättre komma ihåg detta tages tacksamt emot.

5 kommentarer:

Max sa...

Om du vill kan jag skicka våra mögliga herrgårdsostar till dig. Visserligen har de inte möglat i en fransk grotta, men de lagrades ostört mellan inlagd gurka och sura mjölkpaket längst in i Collins Kyl. Efterbehandlingen sker i en plastpåse under Diskhon, där den får sin arom och fräschör. :)

Oskar sa...

-> Max: Hahaa! Kan du skicka det i ett paket märkt "Fontana" så kan jag ju skriva en kort recension sedan?

Jessica sa...

Det finns en italiensk ost - jag glömmer alltid vad den heter men jag ska gräva fram det - som består av ett skal av mozzarellatyp och så är insidan mascarponeaktig mjukost. Så fruktansvärt gott!!!!! Den har mycket kort hållbarhetstid och jag tror att den är opastöriserad rakt av så jag har aldrig sett den i Sverige.

Lisa sa...

Jag tror att get heter cabra på svenska.

Oskar sa...

Lisa: Cabra på spanska antar jag... Lysande! Tack! Visst är det en riktigt riktigt god ost?