måndag, maj 28, 2007

Jag har druckit kärnor!

Jag har tidigare blivit häcklad för att jag använt konserverade tomater av undermålig kvalitet. Och eftersom jag i vanliga fall tycker att bra råvaror är det bästa receptet till framgång i köket så instämmer jag i viss mån i kritiken av mig själv. Receptet i fråga den gången var i och för sig ett riktigt långkok och ska jag vara ärlig så är jag tveksam om jag hade känt någon skillnad mellan Eldorados hela tomater (som faktiskt funkar bra till långkoksändamål) och tjusigare märken. Jag bor i en liten stad och urvalet av råvaror är ibland beklämmande dåligt. Jag tror att jag i ovannämnda fall blivit lite besviken på Kung Markattas tofu dagarna innan och därför dissade den blåa burk som likt en välklädd kusin från storstaden eskorterade Eldorados lantistomater till Hemköpshyllans kant. När det handlar om rätter där tomaterna ska uppträda mer naket, oskyddade av 600g gul lök och en pava rödtjut, tror jag att valet av märke har desto större betydelse. Lisa tipsade mig om Muttis tomater, som tydligen vunnit flera tester. Denna burktomaternas Ferrari finns nu att köpa även i min lilla stad och jag kan bara bekräfta vad redaktionen på "Allt om Tomat" redan kommit fram till - det är skillnad på tomat och tomat.

Med så goda råvaror kan även en så enkel rätt som denna stå upp och nästan kräva att i egenskap av måndagsmiddag få sällskap av ett glas vin:

Enkel tomatsås till pasta

Muttis passerade tomater, 370g
Olivolja
1 liten gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, skivade
1½ msk grönsaksfond
1 tsk socker
½ kruka färsk basilika
Svartpeppar från kvarn
Salt

Lök och vitlök fräses i oljan. Häll över tomaterna och de övriga ingredienserna och låt småputtra i fem minuter. Ta fram stavmixern och mixa tills såsen är slät. Salta vid behov. Servera med nykokt pasta och nyriven parmesan alternativt smula över chevre som jag gjorde.

Denna rätt är en mycket enkel rätt, en sorts överklassversion av pasta Bangladesh (dvs kokt spagetti med ketchup). Till skillnad från ketchupvarianten kan man med gott samvete ta ett glas vin till den här maten och den skänker dig också en skön känsla av att vara så där härligt kontinental.

4 kommentarer:

Xtian sa...

gud så härligt osvenskt.... ; )

Och Mutti rules!
(och Hemulen som äntligen är tillbax)

Lisa sa...

Vi pseudointellektuella uppskattar givetvis rubriken. Du är sååå fyndig käre lille hemul!

Oskar sa...

Xtian: Ja, hääärligt osvenskt :)

Lisa: Du smickrar mig! Fortsätt gärna.

Christina W sa...

Mutti måste härmed testas