tisdag, mars 06, 2007

Pörkölt or Gulyás - that is the question

Gitto har tidigare bloggat om denna gryta med inpiration från ungersk matkultur. Jag vill mest stämma in i kören och hålla med om att den verkligen är värd att provas. Den marknadsförs som gulasch men jag vete tusan om det inte egentligen rör sig om en pörkölt. Gulasch (ung.: gulyás) är ju egentligen en soppa som finns i många varianter men där obligatoriska ingredienser verkar vara kött, paprika, lök och kummin. Det som i Sverige kallas gulasch är troligen i många fall mera likt det som i Ungern heter pörkölt, dvs en gryta med liknande ingredienser men som enligt många källor på nätet ändå "inte har många likheter med gulasch" (hur nu det är möjligt med så snarlika ingredienser).

Sammanfattningsvis verkar det finnas en hel del olika uppfattningar hur en äkta gulasch lagas och vad som egentligen bör kallas gulasch respektive pörkölt. Surkål ingår inte som ingrediens i majoriteten av gulaschrecepten jag sett men samtidigt har jag en gång lärt mig av en ungrare att surkålen "bara måste" vara med för att det ska bli gott. So, confused on a higher level, you might say.

Om någon ungrare eller icke-ungrare med en bestämd uppfattning om hur alla pörköltars moder ska tillagas läser detta är ni ytterst välkomna med synpunkter. Jag upplever att det finns ett slags pörkölt-vacuum som borde fyllas ut.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Pörkölt måste vara mycket god. Spännande namn måste ha en spännande smak. Låter lite finskt faktiskt. Perkele pörkölt.

Lisa sa...

Pörkölt utnämns härmed till en av årets trender!

Anonym sa...

Jag äger en turistkokbok FLAVOURS OF HUNGARY,där finns en introduktion om gulyas, pörkölt och paprikas (och bakgrunden till varför en rätt kallas SZEKELYGULYAS dvs med surkål).
Är Du intreserad,kan jag skicka Dig faxkopior på de fem relevanta sidorna.
Skicka i så fall uppgift om Din faxadress till mig.(äger ej scanner)
Min hemsida www.festcatering.cjb.net har en brevlåda till min e-post.
Örjan

Anonym sa...

Ytterligare kommentar

Pörkölt med surkål råkar vara en av morgondagens lunchrätter hos mig.
Örjan

Oskar sa...

-> Örjan: Tack! Hör av mig då jag ordnat med fax. Äger ingen nämligen.

Anonym sa...

Ok några sammanfattningar ur " Flavour of Hungary" (som jag uppfattat det)
1.Gulyas (Herdesoppa)
med lök/viltlök, nötkött, paprikapulver, kummin, potatis, färsk paprika och tomat.
2.Pörkölt-Fläsk/nöt/lamm/viltkött el fisk el svamp med lök/vitlök/paprika tillagad som gryta.
3.Paprikas
Pörkölt med tillsatt gräddfil och ev vetemjöl.

4.Szekelygulyas
Jag kopierar från ovan nämnda bok
"And now i must unveil the misnomer of that famous Hungarian specialty, the SZEKELYGULUAS, which, as mentioned is neither SZEKELY,nor GULYAS.The following explanation is not mine but provided by the great Hungarian chef, Elek Magyar "The name-giving godfather of the SZEKELYGULYAS was the greatest Hungarian poet, Sandor Petöfi. Its creator was a contemporary of his, a certain Jozef Szekely,chief county archivist.Opposite County Hall was in those days the Komlokert, a restaurant regularly frequented by by both of these gentlemen. It happend one day in 1846 that when Mr Szelely arrived somewhat later than usual, most of the dishes on the lunch meny were finished and the remaining choise was rather limited.The chef always ready to be at the service of the customers simply combined some leftover+ cooked sauerkraut with his left-over pork PÖRKÖLT, and put it in front of his guest. This improved cocoction proved to be so lip-smacking tasty that the poet, who witnessd its success, asked for the same the following day refering ito it as "Szekely's Gulyas. The name stuck.
Eventually sour cream was added both for decorative purposes and to enhance the flavour"

Referensen till Jozef Szekely (1825-1895)bekräftas av Karoly Gundel i "Gundel's Hungarian Cookbook"

Örjan

Anonym sa...

måste bara på peka en sak eftersom att alla inte verkar fatta. menar inte er eller något sånt, men ja stör mig på de. visa hemsidor står de "gulasch ibland kallad pörkölt". de är två helt olika saker, gulasch är typ en soppa å pörkölt är en köttig gryta. så tack för mig.

Anonym sa...

Till Anonym:
Du verkar ju inte ha mycket koll..
Gulasch soppan är ju från början en PÖRKÖLT som sedan får modifieras lite samt spädas ut med vatten och såsmåningom koka till en GULASCH soppa

Anonym sa...

Amazing blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers?

I'm hoping to start my own blog soon but I'm a little lost on everything.

Would you propose starting with a free platform like Wordpress or go for a
paid option? There are so many options out there that I'm totally confused .. Any tips? Thank you!

my web-site ... get rid of acne

Anonym sa...

Nice weblog here! Additionally your site a lot up
very fast! What host are you using? Can I get your affiliate hyperlink to your host?
I want my site loaded up as fast as yours lol

My blog ... swingbook.ru

Anonym sa...

Can you tell us more about this? I'd like to find out more details.

Also visit my web blog video and digital cameras

Anonym sa...

I take pleasure in, cause I found exactly what I used to be
taking a look for. You've ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

my web-site Best Acne Product

Anonym sa...

Unquestionably imagine that that you said. Your favorite
reason appeared to be on the internet the simplest factor to have
in mind of. I say to you, I definitely get annoyed even as other folks think about worries that they plainly don't realize about. You managed to hit the nail upon the highest as well as defined out the whole thing with no need side-effects , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thank you

My homepage juicing wheatgrass

Anonym sa...

hello!,I like your writing so much! proportion we
keep up a correspondence extra about your article on AOL? I need
a specialist on this space to unravel my problem. Maybe
that's you! Having a look forward to look you.

Look into my blog post - grand theft auto cheat codes

Anonym sa...

Hello my family member! I wish to say that this post is
awesome, nice written and come with almost all important infos.
I would like to peer more posts like this .

my web site ... virgin remy hair extensions

Anonym sa...

I do not know if it's just me or if everybody else encountering problems with your blog. It seems like some of the written text in your posts are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this is happening to them too? This might be a problem with my web browser because I've had this happen
previously. Cheers

Look at my blog post :: Coffee espresso machine