fredag, januari 26, 2007

Mild curry med dito mottagande

Årets kock 2007 är på gång. Bocuse d'Or har nyss gått av stapeln. En jury, priviligerad får man nog säga, får smaka de mest fantastiska rätter och sedan frossa i abstrakta liknelser, metaforer, klanka ner på detaljer eller helt enkelt himla lyriskt med ögonen och ösa ur sig superlativer över kockens genialitet. Hemma hos mig finns en jury som bedömer den mat jag lagar varje dag. Rätterna som förekommer är oftast lite enklare än i ovan nämnda två tävlingar och har dessutom inte så sällan anpassats litegrann utifrån juryns unga ålder (1.5 respektive 4 år). Jag tror också att min jury på många sätt är hårdare i sin bedömning. Uttryck som "jättegott" hörs ibland men man ska då veta att det betyder att rätten som just avsmakats fått högsta möjliga betyg. Rätter som enbart är goda kan ibland bli helt utan omdöme, de smakas under tystnad. Och juryn är inte heller blyg för att uttrycka sitt missnöje de gånger maten inte fallit den på läppen. Maten spottas då ut, åtminstone av den yngsta jurymedlemmen, eller ignoreras helt enkelt som föda och kladdas istället in i håret eller på omgivande möblemang.

Dagens provning förflöt under relativt lugna yttre förhållanden. Och soffan fick behålla sin ursprungliga färg, den skonades från gurkmejisering (tack och lov).

Mild vegetarisk curry med tofu, 4 port

Ett halvt blomkålshuvud
10 cm purjolök
2 vitlöksklyftor
En röd paprika
2 cm färsk ingefära
100 g sockerärter
200 g tofu
2 dl turkisk yoghurt
2 dl vatten
2 tsk majsstärkelse
1 buljongtärning
2 tsk torkad spiskummin
2 tsk torkad koriander
2 tsk torkad gurkmeja
½ krm cayenne
ev. salt
Olja till stekning

Skölj blomkålen och plocka den sedan i små buketter. Strimla purjolök och vitlök, skär paprikan i bitar. Fickhacka ingefäran och stöt den lätt. Tärna tofun. Hetta upp olja i en stekpanna. Stek blomkål, purjolök, vitlök, ingefära och paprika i ganska het panna i några minuter. Tillsätt sedan tofun och stek ytterligare någon minut. Lös majsstärkelsen i vattnet och häll ner det i pannan. Tillsätt yoghurt, sockerärter, smulad buljongtärning och kryddorna. Låt puttra 5-10 minuter eller tills blomkålen blivit lagom mjuk. Smaka av med salt vid behov. Servera med ris och bröd.

Juryns bedömning: Lilla My (1.5 år) låtsades först vara lite blasé och ignorerade maten för att demonstrera viss skepsis mot curryn. Dock mjuknade hon efter ett tag och åt med god aptit. Ett plus, tyckte hon, var att håret fick en så vackert gul färg då man drog i det med kladdiga fingrar. Mymlan (4 år) kommenterade tofuns lite gummiliknande konsistens men åt ändå med hyfsad aptit. "Inte jättegott, men ganska gott" var hennes samlade betyg. Kocken själv, Hemulen, gav betyget "helt OK". Men funderade sedan varför han lagat en sådan rätt då han ju vet att han föredrar sin curry lite starkare.

1 kommentar:

Hanna sa...

Du har iaf en väldigt ärlig jury! Det är mycket värt!