lördag, januari 06, 2007

Fänkoholism

Fänkål är en lätt beroendeframkallande grönsak tror jag. Jag skulle inte vara förvånad om den visar sig innehålla några opiatbesläktade substanser eller liknande. För när man väl börjat köpa den så fortsätter man. Ibland kommer tack och lov en massa arbete över en och man tvingas äta snabbmat ute några dagar. Eller så åker man bort en vecka. Eller så är säsongen bara fel och fänkål går plötsligt inte att uppbringa. OK, lite småskakig är man väl i några dagar men sedan så lugnar sig det hela och man ser inte längre fänkålsstånd i allt man konfronteras med i omgivningen (fabrik med skorstenar, hjärtat med de stora artärerna eller säckpipa). Sedan gör man det klassiska felet; "Att smaka lite måste väl vara ofarligt". Och så börjar det hela om från början igen. Idag lagade jag en laxsoppa med fänkål.

Laxsoppa med fänkål, 4 port

600 g laxfilé
1 stor gul lök
1 liten vitlöksklyfta
1 stort fänkålsstånd
1 tsk körvel
1,3 L vatten
2½ dl torrt vitt vin
6 msk fiskfond
2 plommontomater, skållade och skalade
150 g sockerärter
1 dl vispgrädde
1 lagerblad
Salt
Svartpeppar
Olivolja


Hacka löken och vitlöken. Skär fänkålen i tunna klyftor. Tärna de skållade tomaterna. Skär laxen i kuber. Skölj sockerärterna. Fräs lök och vitlök i oljan tills de blir mjuka och lite genomskinliga. Tillsätt sedan fänkålen och stek ytterligare en minut. Tillsätt sedan vinet, vattnet och fiskfonden samt körveln och lagerbladet. Låt koka i 20 minuter. Tillsätt sockerärterna och låt soppan koka 5 minuter till. Sedan är det laxens och tomaternas tur att gå i grytan. Efter ytterligare 5 minuters koktid bör soppan vara i princip klar. Ta grytan från plattan. Rör ner grädden och smaka till sist av med salt och peppar.

Jag serverade soppan med en klick chèvrecrème och som tilltugg lagade jag toast med Allerums prästost.


11 kommentarer:

Jessica sa...

Om man utgår från att summan av lasterna är konstant så får man samtidigt utgå från att det måste finnas värre laster än fänkoholism ;). Men det går kanske att få forskningsanslag för att studera eventuella beroendeframkallande mekanismer hos fänkål ;)?!

Helena sa...

Jag bekänner mitt fänkålsberoende. I perioder, som denna, riktigt tungt. Det kommer faktikt ett inlägg med fänkål vilken dag som helst (lagat igår kväll).

Lisa sa...

Jag avgudar fänkål. Johan gjorde ett jättebra recept på sallad som finns på bloggen. Tycker den är godast just rå.

Oskar sa...

Roligt att det finns medberoende. Ska forska vidare i mekanismerna bakom de beroendeframkallande egenskaperna. Tills dess kollar jag in Lisas och Johans sallad.

ondskan sa...

Gud så gott det ser ut. Jag tycker ordet fänkål är så fult! Fenouil på franska är mkt finare.

Oskar sa...

-> Ondskan: Fenouil låter vackert. Men påminner lite om Fenuril tyvärr.

ondskan sa...

Okejdå, vi fortsätter att kalla det fänkål då...

ondskan sa...

Vad är Fenuril?

Oskar sa...

Ondskan: Hudkräm från apoteket. Luktar sisådär... :)

ondskan sa...

Lite som om man hade en favoritgrönsak som hette Idomin?

Oskar sa...

-> Ondskan: Exakt, haha!