söndag, december 24, 2006

Vad Hemulen gör om julen, del 2

Den ser inte mycket ut för världen, den goda goda potatislådan som kom ut ur ugnen för en stund sedan. Men den är ett obligatoriskt inslag på julbordet hos mig. Lite söt och fyllig potatissmak gör sig bra till skinkan. I Finland äter man denna samt kålrotslåda och morotslåda på julen. Morotsvarianten har aldrig fallit mig på läppen men kålrotsdito är kanon.


Potatislåda

2 kg mjölig potatis
4 msk vetemjöl
1 msk socker
7 dl mjölk
3 msk smör
3 tsk salt

Koka potatisen med skalet på och utan salt. Skala dem då de fortfarande är varma. Mosa potatisen med en stöt och tillsammans med vetemjöl och socker. Låt sedan stå ett antal timmar. Gärna över natten, men annars räcker 3-4 timmar ganska bra. Blanda sedan i de övriga ingredienserna och kör med elvisp tills det blir en ganska jämn tjock smet. Fyll två smorda formar, alternativt aluminiumformar som jag valde. Låt grädda i ugnen på 150 grader i 3½-4 timmar. Ät och njut.

2 kommentarer:

Jessica sa...

God jul, Oskar!!!! :)

Bendel sa...

Åh potatislåda, vad mumsigt! I år fick jag "bara" morotslåda och kålrotslåda till skinkan.