torsdag, december 14, 2006

Skåla nyttigt i år

"I Hemulens kök" har nöjet att presentera det första avsnittet i utbildningsserien "Spännande produkter på apoteket". Och detta är ju en blogg som gör anspråk att ha fokus på mat, så vad passar bättre att inleda med än att ta en titt på vad Apoteket AB har att erbjuda inför de stundade helgerna. Eftersom det samtidigt är en familjeblogg som renderar googleträffar på sökningar som "mumin", "hemul" och (efter detta inlägg även) "muminmamman och alkohol" så har vi valt att utlämna en av de mest spännande julrelaterad produkterna, nämligen spiritus dilutus 70% (70%-ig etanol, ibland orättvist kallad läkarsprit). Möjligen återkommer det i ett senare, lösenordsskyddat, inlägg. Nu kör vi...

Jul på apoteket:

När du förbereder julen på traditionellt sätt, dvs tar turen till apoteket och fyller på förrådet med hemorrojdmedel (stillasittandet under julen är ett gissel) och Novalucol (neutraliserar snapsen), leta då samtidigt efter ett litet krus från Höganäs. Detta innehåller med stor sannolikhet Apotekets senap. Senapen är av en lätt grovkornig sort och klassas som medelsöt (sockerhalt 21,4%). I år är Höganäskruset av en lite högre och smalare form än tidigare år. Ett enkelt och gott sätt att få ännu ett statligt företag representerat på julbordet!

Nyår på apoteket:

Moët chandon. Veuve cliquot. Eller kanske en enklare cava. Har du också tröttnat på champagne vid tolvslaget? Tycker du att bolagets viner passar in dåligt i din i övrigt så hälsosamma livsstil? Apoteket AB har lösningen för dig. Den heter Malvitona. Malvitona är ett fruktigt äppelvin från det soliga Danmark. Knökat med nyttiga vitaminer dessutom. Får tiamin, pyridoxin och dexpantenol smaklökarna att vattnas? Inte? Men om jag istället säger vitamin B1, B6 och B5? Alkoholprocenten är 15.7 men till skillnad från bolaget så anger Apoteket alkoholhalten i viktprocent. Rör sig alltså om 19.6 vol%. 3.9% extra på köpet alltså! Tidningen Wine Spectator testade denna unga, men med potential späckade, nykomling och beskrev den ungefär så här: "En omedelbar och närmast chockerande sötma med ett påtagligt inslag av jäst och dy". Skåla nyttigare vid årets sista tolvslag. Kan du tänka dig ett bättre sätt att inleda det nya året på?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det här var alltså vad du hittade när du letade stärkande pulver för magen? :)
/Ondskan

Jessica sa...

Åh så det var sådana alternativa användningsområden man kan ha Malvitona till ;).

Gitto sa...

Underbart! Jag ska genast gå och införskaffa. Får även tipsa om att hemorrojdkräm är utmärkt mot puffiga och svullna ögon. Det är ett av bakfylleknepen som jag inte delade med mig av. :)

(Nej, jag är inte riktigt klok, om det nu var någon som tvivlade.)

Elin sa...

Det är ditt fel att köpte senap igår. Det blev det gröna kruset. Vilket kap för 60:-!

Oskar sa...

-> Ondskan: Precis!

-> Gitto: Öööööh!?!? Du kan verkligen detta med bakfylla.

-> Elin: Laga nu bara senapen jag bloggade om nyss också så är den delen av julbordet klart. Och sedan kan man använda förra årets apoteksburk till den hemlagade osv...

Gitto sa...

oskar: Jepp, jag kan det här med bakfylla. Och puffiga ögon i allmänhet. De ska bekämpas med alla medel (gärna avsvällande sådana).