Julafton om en vecka. Herregud. Tänk om jag något år skulle kunna vara ute i god tid med klapparna. Tänk om jag något år inte skulle behöva åka ut den där svängen på själva julafton och kanske inte ens dagen innan. Men jag är oförbätterlig. Och julstämningen, hur ska den kunna infinna sig i åtta plusgrader och duggregn? Ryckte upp en maskros ur gräsmattan häromdagen förresten. Och här står jag och lagar äggcurry, då jag egentligen borde börja tänka på sillinläggningar, gravning av lax och huruvida jag ska försöka mig på min finska farmors recept på potatislåda till julafton. Och senapen förstås. I många år gick jag från senap till senap. Ibland sade det "klick" direkt då jag öppnade burken, men ofta blev förälskelsen kortvarig. Ofta var de inte tillräckligt söta. Eller så var de för veka. Nu har jag dock hittat min senap för livet. Receptet kommer från Skånska Senapssällskapet.
Det påminner mig förresten om min vän som för ett antal år sedan var ute på en båttur med sin dåvarande flickvän, hennes mamma och mammans nya pojkvän. Denne pojkvän hade i säkert 20 år levt som ungkarl men hade nu alltså åtagit sig att ordna med båtutflykt och korvgrillning ute på en ö. Min vän åt med god aptit och lade framför allt märke till den otroligt starka och goda smaken i senapen. Då han frågade vilken sorts senap det var fick han till svar att det var senap av märket X, vilket var ett av de vanligaste och mest ordinära fabrikaten. Han kunde inte tro att så var fallet utan sträckte sig efter senapsflaskan, som förvisso var av nämnda märke, men där han kunde läsa: "Bäst före augusti 1984".
Riktigt god whiskeysenap
½ dl Coleman´s senapspulver
½ dl vetemjöl
1 1/4 dl kokande vatten
1 krm salt
2 msk strösocker
2 msk brun farin
1 msk vitvinsvinäger
1 msk whiskey av valfri sort
1 msk vispgrädde
Blanda senapspulver och vetemjöl i en skål med en ballongvisp. Häll över det kokande vattnet och rör ihop till en smet (akta ögonen här, ångan från blandningen är som napalm). Tillsätt salt, socker, farin, vinäger och whiskey. Rör till sist ner gräddskvätten. Senapen blir ganska stark men kan göras lite lenare genom att öka mängden socker och grädde något.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
8 kommentarer:
Jag trodde inte senap kunde bli för gammal!
whiskey i senap låter gott. jag gjorde senap igår, och ska göra mer imorgon. ska då testa att ha i lite whiskey.
Tror du inte att det är kryddorna i som gör att den håller sig så gruvligt länge då? Eller är det kanske jag som blandar ihop begreppen här..?
-> Ondskan: Årgångssenap kanske, vad vet jag.
-> Ella: Känns ju som om styrkan i senapsfröna/-pulvret hade gjort senapen hållbar och motståndskraftig mot bakterieangrepp och liknande. Misstänker att Lisa på Matälskaren hade vetat svaret på detta...
Vi måste fråga Lisa. Jag satt igår i hennes kommentarer och snyftade över att jag har så svårt för koriander... Dagens i-landsproblem, kanske? =)
-> Ella: Fast Lisa har haft en riktigt bra korianderskola i svt:s Mat/Niklas där det exempelvis fanns en salsa med koriander som är riktigt god (finns länk på Matälskaren). Tror det är helt avgörande vilket sällskap koriandern är i. För mig har det varit träning, träning och åter träning :) Men nu är jag såld.
Halloj!
Jag har flyttat till http://matalskaren.taffel.se
uppdatera din länk och välkommen att matmingla!
Vi ses här och där!
Har själv i många år gjort senap på gula och bruna frön som körs ned i mixer. Sedan blandas med vinäger en skvätt whisky eller cognac, en skvätt vin lite olivolja och kryddor efter smak. Verkar hålla hur länge som helst. "Problemet" är att vännerna som fått en burk kommer tillbaks och vill ha påfyllning, så numer blir senapen inte så gammal, men tidigare hade jag "årgångssenap", som var väl över 3 år och väl så god som tillverkningsåret.
Hej från hanjon
Skicka en kommentar