söndag, april 01, 2007

Hej, jag heter Oskar. Jag köper Mamma Scans ibland. (Alla:) Hej Oskar

Jag har flera gånger tidigare varnat för att som småbarnsförälder lätt hamna i snabbmakaronträsket, men också försvarat dem som hamnat där. Jag tar själv ett återfall då och då och jag skäms inte för att Mamma Scan ibland har hamnat i min shoppingvagn. Mer och mer sällan i och för sig men ändå - det är inget skamligt för en heltidsarbetande förälder att välja det enkla ibland. "Men herregud, hur länge tar det att laga en sats färs till köttbullar?", säger Bror Duktig. Inte särskilt länge är svaret. Bror Duktig bör dock vara medveten om för vems skull han väljer den mer omständiga vägen till köttbullarna, även en kväll då alla är trötta och middagen håller på att bli väldigt sen. För barnens? Äh, de bryr sig inte (åtminstone inte om de är så små som mina), de kan tvärtom tycka att färdigköpta är godare (jepp, sant). Självklart vill jag också att mina barn ska lära sig att tycka om hemlagat framför färdigköpt, att våga prova nya smaker och inte bli inskränkta i sitt val av mat. Min poäng är bara att om man efter en lång arbetsvecka väljer att busa och leka med barnen lite för länge innan maten istället för att stå vid spisen med långkoket så har man ofta prioriterat rätt. Kanske inte helt politiskt korrekt i matbloggsvärlden, vad vet jag. Om man däremot, som jag nu varit i tre dagar, är ledig och har mera tid för allt kan man ofta hitta kompromisser som gör att man äter mat som barnen gillar och som man själv tycker är helt ok. Ibland genom att ha smugit in en lite lyxig ingrediens som bara man själv vet om, ibland gör man det omvända och lagar en barnanpassad variant av en i grunden riktigt god rätt. Båda varianterna funkar.
Så, rapport från helgen. Innan Bolibompa drog igång kl 18 i fredags åt jag och flickorna en Paella Rapido, dvs en ytterst snabblagad och också barnanpassad paella. Det faktum att jag använde carnaroliris, saffran och en god olivolja gjorde att jag kunde köpa att skaldjuren (förutom räkorna) föll bort. Så till lördagen. En spagetti carbonara kan vara mycket godare och mycket tjusigare än den här varianten men denna tog 15 minuter att laga. Att den inmundigades ute i vårsolen och att västerbottenost och jägarbacon gav den en god smak och att barnen åt som två små hästar gjorde att alla mina krav på hur en lördagsmiddag bör vara uppfylldes av denna enkla rätt. Och så söndagen. Bjuder man någon annan på mat får man plötsligt en massa tid för sig själv i köket, mer manöverutrymme än man haft på länge. Möjligt således att laga något lite mer tidkrävande. Blev därför oxrullader fyllda med spenat, soltorkade tomater och parmesan samt aubergine med feta och tomat - båda modifierade men med inspiration från René Voltaire. Till det ris för den som önskar, en med rosmarin smaksatt chevrecreme och sallad. Mycket mycket gott.

4 kommentarer:

Max sa...

Jag prioriterar hellre lilla Korven (min son) än att stå och laga mat det första jag gör när jag kommer hem. Mamma Scan funkar därför klockrent :)

Jessika sa...

Jamen, det är väl inte hela världen. Jag äter också färdigmat. Jag köper såna kycklingköttbullar, gör snabba pastasåser på smaksatt creme fraiche etc., och en del annat periodvis (idag blodpudding, igår våfflor). Jag köper däremot inte såna matlådor. Då lagar jag hellre mat när jag mår hyfsat och fryser in.
Bättre att man äter och har det trevligt runt bordet än att man ja, av politiskt korrekthet inte gör det. Lek du med barnen istället för att stirra oroligt ner i grytan en fredag och hyssja åt den minsta medan du oroligt bevakar hur sparrisen artar sig. Då har prioriteringarna blivit rätt mysko.

Jessika sa...

Jag köper färdigstuvade morötter! Hur svårt är det att stuva egna på en skala? Men jag står för det. Och färdigstuvad spenat köper jag också.

Kinna sa...

Tycker att man ska strunta i vad som är politiskt korrekt i matbloggsfären. Det måste ju vara rimligt att göra maten och prioriteringen vad man gör tillsammans är det viktiga. Mamma scan är väl inte fel om man har bråttom och långkok helt rätt om man har ledigt. Huvudsaken är väl att den vuxne varierar lite och barnen lär sig gilla olika smaker.