söndag, december 10, 2006

Välvårdad fisk med trevligt yttre söker sällskap. Svar till: "Kanske du och jag "



Jag tycker det är svårt att variera sätten att laga till god fisk på. Om läsaren sitter på några bra paradnummer får han/hon gärna dela med sig av dem. Min torsk hamnar ofta i ugnen tillsammans med varierande sällskap. Svartrötter är till exempel ett mycket bra sällskap för torsk. Rostade späda blomkålsbuketter, palsternacka och morot ett kanske ännu bättre om säsongen är den rätta. Samtidigt är riktigt fin torsk så god i sig själv att det nästan är synd att krångla till det.

Ugnsbakad torskrygg i citrondoftande sällskap, 2 personer

2 bitar filé av torskrygg
6 små potatisar
Ett fänkålsstånd
10 körsbärstomater
En liten rödlök
ca 10 st cocktailkapris
En vitlöksklyfta
10 goda svarta oliver (jag använde de ljuvliga soltorkade)
Skal och saft av en halv citron
Olivolja
Salt
Svartpeppar

Salta torskbitarna ganska generöst och låt rimma i rumstemperatur i 1-2 timmar. Skölj därefter snabbt av dem i kallt vatten. Borsta potatisen men låt skalet sitta kvar. Dela potatisarna i 4 delar. Skiva fänkålen tunt. Halvera tomaterna. Skär rödlöken i små klyftor. Häll en skvätt olivolja i en ugnsfast form. Lägg i alla grönsakerna. Pressa en klyfta vitlök över. Tillsätt cocktailkapris och oliver. Skala med zestjärn av vackra girlanger av citronskal som får gå med i formen. Pressa över saften av en halv citron. Salta och peppra och vänd runt allt i olivoljan. Baka i ugnen i 250 grader, 25 minuter. Efter 10 minuter får torsken gå med i ugnen, ovanpå grönsakerna.

Min stackars torskbit överstektes något och blev därför lite torr på ytan, som syns på bilden. Ajjabajja. Inte göra så med oskyldig fisk! Ramlösa päron&citronmeliss dracks till maten. Mötte upp citrustonen i ugnsgrönsakerna på ett förvånande bra sätt.

4 kommentarer:

Magnus Levin sa...

Jag har ett trevligt recept på lax i folie, lite Asien-stuk över det hela med sweetchilisås, sesamolja och japansk soja, skall lägga upp det min vår sida ikväll. Välkommen att tita in då!

Jessica sa...

Fisk Tandoori? lax blir bra, går säkert med torsk också.

Fisk inslagen i folie med lite gräslök, smör, tomatskivor, salt, peppar, kanske några skivor slakad lök eller purjolök, vik ihop folien och ugnsstekt på ganska svag värme tills just färdig. Har man vitt vin kan man skvätta på en aning innan man viker ihop folien.

Om man mot all förmodan får tag på en hel bit torsk eller en röding eller nån annan portionsfisk så kan man efter den är rensad stoppa dill och persilja och shalottenlök i den, eventuellt fjälla och hugga av huvudet av den om man är kräsmagad, salta peppra och sedan steka sten i ugnen. Fem till tio minuter innan den är färdig häller man på vitt vin och lite grädde, höjer värmen och brassar på så att grädden antar en såsliknande konsistens.

Fiskgryta.

Vet inte om det var sådant sällskap du förväntade dig, men there you go :).

Oskar sa...

-> Noac: Jag kommer!

-> Jessica: Tack för tipsen. Har haft en lite skeptisk inställning till foliefisk men har förstått på fler och fler att det är en mycket bättre metod än mina minnen från hemkunskapen i skolan säger mig :) Och det är klart, är ju ett smart sätt att ge fisken lite smak av sällskapet! För övrigt var det precis den här typen av sällskap som efterlystes :)

Anonym sa...

Jag är annars extremt bra sällskap till fisk.
/Ondskan